Leer me kennen

Over Toine van Beckhoven

Studie, werkervaring en hobby

In 1989 maakte ik op de HEAO in Arnhem tijdens mijn studie ‘Distributie’ voor het eerst kennis met database management systeem Oracle. Ik was snel verkocht en gegevensmodellering, SQL, rapporten bouwen bleken me goed te liggen. Ik zag direct allerlei toepassingen ervoor. In eerste instantie voor mijn grootste hobby sinds ik 13 jaar oud was: atletiek.

Voor de atletiekvereniging begon ik in Oracle een wedstrijdverwerking en uitslagenregistratie te bouwen, vooral om Oracle goed te leren met iets nuttigs. De inschrijvingen en uitslagen van de Halve Marathon van Gennep werden met mijn programma eind jaren ’80 gedaan. Alle baanwedstrijduitslagen van onze clubleden van alle atletiekonderdelen hield ik bij in een bescheiden Oracle database op mijn PC en met -destijds- RPT/RPF bouwde ik een rapport dat clubrecords ‘berekende’. Zo begon het allemaal en wist ik dat Distributie & Logistiek een boeiend vakgebied was, maar dat mijn hart lag bij het maken van schermen, rapporten en databasebeheer, en wel in Oracle. Na de HEAO studeerde ik daarom verder aan de Universiteit van Tilburg, Bestuurlijke informatiekunde. De vakken Databases, Kennisrepresentatie en Artificial Intelligence technieken lagen me het beste, naast Statistiek en Besliskunde. Nog voor mijn afstuderen in 1995 had ik een baan bij Dedicate in Woerden, waar een grote club Oracle specialisten werkte. Mijn eerste opdracht was in Amsterdam bij wat nu Waternet heet. Ik heb daar prachtige Oracle Forms en Reports applicaties gemaakt waar ik tot op de dag van vandaag trots op terug kijk. Generiek programmeren, met Templates en Repositories en goed gebruik van alles wat de Oracle database ons biedt met zijn built-in packages, heb ik me daar voor het eerst eigen gemaakt. 

Bij mijn volgende opdrachtgever Janssen-Cilag in Tilburg ging ik een stap verder en bouwde mijn eigen Trigger generator: een light-weight case tool die gebruikt maakte van een deels zelf en deels door Steven Feuerstein geschreven PL/SQL generator en met een administratiescherm om business rules te definieren. Een Customer Master management systeem met generieke import en export alsmede invoerschermen werd onder meer dankzij die trigger generator een succes: nu na 20 jaar is deze applicatie uitgegroeid tot een betrouwbaar, in ruim 100 landen gebruikt Master data systeem.

SQL, PL/SQL, Oracle database beheer, data integratie en ook Performance  Tuning zijn sinds de start van mijn werk in 1995 de rode draad geweest. Sinds 2000 werden Data-centrische websites eveneens belangrijker. In 2000 bouwde ik voor het College Ter Beoordeling van Geneesmiddelen hun eerste publieke medicijnen database: alle in Nederland geregistreerde geneesmiddelen konden hierin opgezocht worden en van elk medicijn de bijsluiter en officiële product informatie (SmPC). Deze https://www.geneesmiddeleninformatiebank.nl heeft in de loop der jaren een ander uiterlijk gekregen, zeker toen we in 2015 aan wilden sluiten bij de Rijksoverheid stijl ‘PRO’: toen besloot ik dat het tijd werd de website frontend van een volledig PL/SQL gebaseerde code-base om te zetten in Oracle APEX. Sinds 2015 is APEX dan ook een belangrijke ontwikkelomgeving geworden. De snelheid waarmee APEX zich ontwikkelt maakt het een serieuze optie voor een breed scala aan data-invoer en -ontsluiting oplossingen. 

APEX

Lees over APEX door Oracle zelf en probeer het uit!

Atletiek
In 2017 brak ik het 18 jaar oude Nederlands record mannen 45+ 400 meter horden met 56.32

Atletiek is mijn grote hobby. Zoals gezegd ben ik sinds mijn 13e geen jaar van de atletiekbaan verdwenen geweest. Mijn meest favoriete onderdeel is de 400 meter horden. Dat vind ik het het meest complete loopnummer dat de baanatletiek ons biedt. Het combineert de zware 400 meter sprint met hordelopen wat het een heel uitdagend onderdeel maakt. En uitdaging is wat ik niet uit de weg ga. Dat merk ik ook in mijn werk: ik denk niet gauw dat iets onmogelijk is.

Naast 400 meter horden heb ik ook jaren 20-kamp gedaan: 20 atletiekonderdelen in 2 dagen tijd: een helse belevenis waar je erg allround voor moet zijn. Ik combineerde een snelle 100 meter sprint met een goede 10 kilometer en 3000 meter steeple chase binnen dezelfde 20-kamp. Dat zie je niet vaak, net zomin als je veel Oracle professionals ziet ontwikkelen EN beheren. Toch is dat wat ik altijd heb gecombineerd want ik zei altijd maar: DBA zijn maakt me een betere ontwikkelaar en de andere kant op ook! Allround in atletiek en allround in mijn werk…

En tenslotte nog 1 vergelijking kan ik niet nalaten: ik ben een loyale dienstverlener: ik heb geen enkele moeite met jaren opdrachtnemerschap bij dezelfde opdrachtgever zolang die me wil houden. Net zoals ik in atletiek een volhouder ben: ruim 37 jaar atletiek en de echte successen kwamen na mijn 45e: in 2017 brak ik het Nederlands record 400 meter horden voor mannen van 45 jaar en ouder (en liep zelfs harder dan het stokoude 40+ record), werd ik driemaal Nederlands kampioen 45+ op 200, 400 en 400 meter horden met tijden die ik in 10 jaar niet meer gelopen had en werd ik in 2018 op mijn 48e wereldkampioen 400 meter horden bij de mannen 45-49. De meest fantastische en emotionele ervaring die ik in mijn atletiekleven heb gehad!

Contact opnemen?

Wilt u na het lezen van mijn verhaal eens praten over de mogelijkheden tot samenwerking? Dat mag natuurlijk altijd. U kunt dan gebruik maken van mijn contactformulier.

 © 2021 Jom IT BV

Website: Wordpress, Yootheme Pro, logo Jom IT door Olivier van Beckhoven